De suikerraffinaderij van Warcoing werd opgericht in 1852, maar produceert al sinds 2003 geen suiker meer. Nu maakt het bedrijf natuurlijke ingrediënten voor de voedingsindustrie. CEO Jacques Crahay lanceerde een proces van gezamenlijk beheer en co-ontwikkeling, dat innovatie de vrije loop geeft.
Voor Jacques Crahay, CEO van Cosucra, is innovatie een collectieve ingesteldheid, en zelden de visie van een enkele persoon. ‘De omgeving moet open staan voor innovatie. Je organisatie moet de geesten vrijmaken. Je moet niet alleen collectieve intelligentie en werk stimuleren, maar die zelfs doen afdwalen. Want het gaat er net om de gebruikelijke denkstructuren te doorbreken.’ Een gewaagd plan. Maar Cosucra, waar 250 mensen werken, zette de stap. Het bedrijf schakelde over naar een nieuwe productie op basis van cichoreiwortels en erwten. En voerde drie jaar geleden ook het gezamenlijk managementbeheer in.
‘Ik kreeg dat inzicht toen ik Reinventing organizations las, een boek van Frédéric Laloux en door het werk van Gary Hamel’, herinnert Jacques Crahay zich. ‘In een piramidale structuur, met een hoofd dat denkt en een basis die uitvoert, gaan de zaken snel vooruit, maar raakt innovatie ondergesneeuwd. Zo’n organisatie remt verandering af, terwijl de markt net meer en meer maatwerk vraagt. In plaats van matrixvormige organisaties op te zetten en de silo’s af te breken, gooien we alles plat. Iedereen in de organisatie is meester van zijn eigen werk, in relatie met de anderen. En iedereen volgt deze visie.’